Pracuji...
close

Dětské pískoviště svépomocí - 3.část - Střecha

Autor článku
Stáří článku: 4 roky
V minulém díle jsem dokončil dřevěnou konstrukci, která je připravená na položení střechy. Jelikož jsem profesionální amatér, tak se předem omlouvám všem odborníkům na střechy :-) Berte prosím tento článek pouze jako inspiraci a ne odborný návod :-)
Střešní latě na položení střechy již máme připravené z minulého dílu. Pro základ střechy (záklop) jsem použil obkladové palubky. Vybral jsem rozměr 19x121x4000 milimetrů.
Záklop
Záklop je dobré dělat ve více lidech. Palubky jsou sice nařezané hned, ale pak je potřeba je napustit ochrannou vrstvou. K tomu Vám vystačí manželka :-)
Montáže palubek na latě jsem se zhostil sám. Pro připevnění palubek jsem zvolil vruty M5x6. Základem je dobře a přesně přimontovat první lať. Když tu budete mít křivě, tak pak se to potáhne až do konce. Určité korekce se asi dají udělat, ale raději 5x měř a jednou pokládej :-) První spodní lať jsem usadil s přesahem cca 2 cm. Drážku palubky jsem nechal směřovat dolu.
Každou další lať jsem přes pomocí péra a drážky zasadil do sebe, srovnal a vruty přichytil k latím. Když jsem došel až nahoru, tak mě potěšilo, že palubky měli horní přesah také cca 2 cm. Na to, že jsem to předem nepočítal, to vyšlo dobře.
Oplechování
Nyní začneme s oplechováním. To nám bude chránit střechu před zbytečným zatékáním vody. Pro mojí střechu jsem si vybral okapnici a závětrné lišty. Vše z poplastovaného plechu. Okapnici pomocí nůžek na plech zastřihneme na stejnou délku jako mají palubky. Okapnici usadíme na spodní část střechy a pomocí hřebíků přibijeme k palubkám. Pozor na hřebíky. Je dobré mít hřebíky s vroubky, aby se Vám vlivem času neuvolňovaly. Myslím, že se jim říká lepenkáče.
Izolace aneb podkladní pás
Nyní přijde na řadu podkladní pás. Jedná se o oxidovaný asfaltový podkladní pás, který nám bude chránit střechu proti zatečení. Koupil jsem si celou roli značky IKO, na které je 30 metrů čtverečních. Pokládat jsem začal odspodu. Ustřihl jsem si tolik pásu, kolik je délka palubek. Ustřihnutý pás jsem vyrovanl na střechu tak, že spodní hranou jsem překryl okapnici až k jejímu ohybu. Pás jsem k okapnici přilepil bitumenovým tmelem. Zbytek pásu jsem připevnil k palubkám pomocí hřebíků (lepenkáčů). Zbytek střechy jsem překryl druhým stejně dlouhým pásem. Přesah přes první byl asi 10 centimetrů. Připevněno zase k palubkám hřebíky.
Střešní krytina
Základní ochranu proti dešti bychom měli. Ale přeci to jenom dokončíme :-) Jako střešní krytinu jsem si vybral asfaltové šindele. Dělá se s nimi dobře, nejsou zas tak drahý a vydrží dlouho.Před samotnou pokládkou je potřeba připevnit postranní závětrné lišty. Připevníme pomocí střešních hřebíků, které používáme od začátku.
Začneme s pokládkou šindele. Detailní postup tu nemá cenu vysvětlovat. Na youtubu najdete skvělý videa, pomocí kterých to lze lehce zvládnout a máte to i s odborným výkladem.
Když máme položenou šindel, tak už jenom stačí připevnit horní závětrnou lištu. Připevníme zase pomocí střešních hřebíků.
V následujícím a zároveň posledním díle Vám ukážu, jak jsem vyřešil lavičky a kryt na pískoviště.