Pracuji...
close

Dětské pískoviště svépomocí - 1.část - Základy

Autor článku
Stáří článku: 4 roky
Někdy je potřeba si od vaření odpočinout a najít si mnohdy lehčí práci :-) Úkol zněl jasně, postavit to nejdokonalejší pískoviště, jaké může otec postavit svému synovi a které vydrží všechny druhy počasí. A nebo postavit takové pískoviště, kde se kluk zabaví a táta s mamkou bude mít chvilku klidu :-) Nejsem žádný stavař a proto veškerý technologický postup berte s rezervou.
Výběr správného místa
Ještě než jsem začal kopat základy, tak jsem důkladně promejšlel, kam pískoviště umístit. Vybral jsem jedno útulné místečko vedle budoucího skleníku. Z jihu bude pískoviště stíněno rozkvetlou jabloní, což se v létě hodí.
Vyměření
Místo už jsme našel, teď je potřeba vyměřit si velikost a pozici pískoviště. Na základy jsem použil ztracené bednění šířky 15 centimetrů. Celkem jsem použil 10 kusů. Proti sobě jsem dal 3 a 3 kusy a po stranách jsem je spojil dvěma kusy. Na fotce je rozložení ztraceného bednění malinko jiné, než jsem pak použil. Je to vidět na dalších fotkách, kde již betonuji. Snažil jsem se, aby pískoviště bylo rovnoběžné se skleníkem.
Vytičil jsem plochu tyčkama a hurá na kopání!!!
Základem je díra
I když to nevypadá, tak z díry jsem vykopal hooodně zeminy. Kopal jsem zhruba do hloubky 20 centimetrů. Zeminu jsem odvážel kolečkem na hromadu kousek vedle a na prstech jedné ruky bych nespočítal, kolikrát jsem kolečko tahal.
Díra se dá vykopat během jednoho dne, ale chce to hodně pitiva a podpory od manželky.
Ztracené bednění a armatura
Vykopanou díru jsem zarovnal hráběmi, ušlapal a po obvodu vysypal štěrkem. Na to ušlapání je dobré, když máte alespoň nad 50 kilogramů. Teď se nechci nikoho dotknout :-)
Pravoúhlost jsem zkontroloval přeměřením úhlopříček, které byly zhruba stejné. Rovinnost pomocí vodováhy. Po sestavení ztraceného bednění jsem do něj zatloukl armovací tyče. Do jednoho bednění vždy jednu 50 centimetrů dlouhou tyč tak, aby po zatlučení nepřesahovala přes bednění.
Tyče jsem po obvodu spojil drátem, aby po zabetonování drželo bednění u sebe.
Kotevní patky
Dřevěnou konstrukci mi tvoří hranoly 10x10 cm a proto jsem si vybral odpovídající patky do tvaru U s roxorem, které se zalévají do betonu.
Patky jsem usadil do rohů a začal s vyléváním betonu. Při vylévání patek si pořád kontrolujte jejich správnou pozici, jelikož po zatvrdnutí už s tím nic neuděláte.
Je dobré mít na všechno pomocníka :-)
Základy jsou hotové. Teď už stačí si počkat na vytvrdnutí betonu a můžeme začít s dřevěnou konstrukcí, o které budu psát v dalším článku.