Pracuji...
close

Rozdíl mezi jedlou sodou a kypřícím práškem

Autor článku
Stáří článku: 8 let
vždycky mně vrtalo hlavou, proč při pečení používám jednou jedlou sodu a jindy zase kypřící prášek. Nedalo mi to spát a tak jsem se na to podíval trošku zblízka
Obecně řečeno, jedlá soda a kypřící prášek mají stejnou funkci. Nakypřit, nadýchat či nabublat těsto, aby bylo plné vzduchových bublinek. Těsto je potom po upečení krásně kypré a nadýchané. Co ale toto bublaní způsobuje? Odpověď je jednoduchá. Bublání způsobuje jedlá soda. Tak proč se nepoužívá jenom jedlá soda?
Jedlá soda je anorganická sloučina, tedy neživá sloučenina. V chemickém názvosloví je to hydrogenuhličitan sodný. Tato látka se vlivem změny teploty a nebo vlivem změny pH rozpadá a uvolňuje oxid uhličitý a vodní páru. Tato změna způsobuje vznik vzduchových bublinek neboli kypření těsta.
Pokud tedy spojíte jedlou sodu s vlhkými či kyselými přísadami, začne okažitě reagovat a tvořit oxid uhličitý. Proto, když nedáte těsto ihned upéct, tak se soda vykypří a těsto Vám takzvaně spadne. Jako okyselovadlo může být použit například jogurt, kysané mléko, čokoláda, med, apod. V tomto případě je tedy dobré použít sodu až ke konci míchání těsta a ihned šoupnout do trouby.
Kypřící prášek nám také nakypří těsto, ale aktivuje se až tehdy, když se zvýší teplota. A to i tehdy, smícháte-li ho s kyselejšími přísadami. Díky čemu se nám neaktivuje ihned? Je to díky dehydratující látce, obykle škrob. Kypřící prášek se tedy skládá z jedlé sody, z okyselovadla (například vinný kámen) a ze škrobu. Prášek je dobré před použitím nejprve rozmíchat v suché sypké směsi.
Snad jsem trošku vysvětlil rozdíl mezi funkcí jedlé sody a kypřícího prášku. Pokud jsem ve článku něco spletl a nebo pokud máte svoje zkušenosti, tak mi prosím napište do komentářů.