Pracuji...
close

Proč při krájení cibule brečíme a jak se chránit

Autor článku
Stáří článku: 9 let
Kdo by neznal, začnete krájet cibuli a najednou Vám začnou slzet oči. A nestává se to jenom u krájení, ale někdy i při samotném loupání cibule. Záleží, jak moc je cibule čerstvá. Vždycky mě zajímalo, proč se tak děje a proto jsem brouzdal po internetu a sepsal tento článek. Našel jsem i pár rad, jak se proti slzení očí bránit. Jestli fungují, to mě budete muset říct vy a Vaše zkušenosti.
Naštěstí mě už pár let oči při krájení cibule nepálí. Né že bych se tady nějak vytahoval a nebo že bych byl nějaký druh superhrdiny, ale nosím tvrdé kontaktní čočky a ty dokážou zabránit průchodu dráždivého plynu k rohovkám. Tím samozřejmě nechci říct, aby jste začali nosit tvrdé kontaktní čočky.
Když to vezmu obecně, tak za slzení očí může síra. Cibule obsahuje mnoho sirných složek. A proto když krájíte cibuli, tak ničíte cibulové buňky a tím uvolňujete plynné těkavé látky. Když se tyto látky pomocí vzduchu dostanou do očí, tak se ve spojení s vodou přeměňují mimo jiné na kyselinu sírovou a sirovodík. Oko se snaží tyto štiplavé látky dostat pryč tak, že se je snaží naředit a to je důvod, proč slzíte až brečíte.
Když to vezmu víc do hloubky, tak při krájení cibule se uvolňuje syntaktáza lakrimálního faktoru. Tato látka reaguje s aminokyselinami, které jsou obsažené v cibuli. Touto reakcí vzniká sulfonová kyselina (chemický vzorec RSOH). Kyselina se sama od sebe přeměňuje na dráždivý plyn syn-propanthial-S-oxid (chemický vzorec CH3CH2CHSO). Pomocí vzduchu se tento plyn dostane k Vašim rohovkám, kde se navazuje na jejich nervová vlákna, které aktivují slzné žlázy a proto brečíte.
Tak jsme si vysvětlili, proč nám slzí oči a teď zkusím popsat pár triků, jak tomuto slzení předejít.
Zapalte si svíčku
Velmi zajímavá metoda. Při krájení cibule si zapalte kousek od prkénkana svíčku. Ta by měla způsobovat proudění vzduchu. Teplý vzduch se dostane nahoru a ten chladnější by měl jít do svíčky. Chladnější vzduch by měl obsahovat štiplavé výpary.
Žvýkejte kousek chleba
Na mnoha internetových stránkách jsem našel, že při krájení cibule bychom měli žvýkat chleba. Žádné chemické vysvětlení v tom ale asi hledat nemůžeme. Půjde pouze o psychickou stránku věci, kdy při žvýkání chleba nemyslíte na to, že by Vám měly slzet oči.
Zavřete při krájení oči
Tato metoda ochrany bude určitě fungovat na sto procent. Hlavně, když Vám nevadí, že místo cibule bude na prkénku i troška nakrájených prstů.
Nasaďte si brýle
Máte doma potápěčské brýle? Jestli ano, tak máte nad krájením cibule vyhráno. Nejlepší jsou ty, které zakrývají i nos. Že budete vypadat blbě? Nevadí. Hlavně když nebude brečet.
Krájejte pod igelitem
Krájet pod igelitem mi nepřijde moc praktické a proto bych tuto metodu moc nedoporučoval.
Cibuli spařte nebo zchlaďte
Další zajímavá metoda, o které dosti slýchávám, je namočit cibuli do vody, či ji dokonce trošku spařit. Jak jsme si řekli na začátku, tak plynné štiplavé látky reagují s vodou a proto se jich tolik nedostane k Vašim očím.

Zchlazením cibule minimalizujete práci enzymů.
Používejte ostrý nůž
Poslední metodou ochrany je používat ostrý nůž. Jak jsme si řekli na začátku, tak krájením cibule se porušují cibulové buňky, které uvolňují štiplavé látky. Stručně řečeno, ostrým nožem jich porušíte méně. Paradoxně s ostrým nožem máte menší šanci, že se říznete. Tupý nůž Vám lehce sjede z cibule a nadělá větší neplechu.
Doufám, že jsem Vám trošku nastínil, proč při krájení cibule pláčeme. Jestli nerozumíte chemickým vzorcům, tak nezoufejte, já taky ne :-) Budu rád za Vaše zkušenosti při ochraně proti slzení očí.