Pracuji...
close

Plochá broskev (Paraguayos)

Autor článku
Stáří článku: 9 let
Stalo se mi zrovna nedáno, šel jsem do jednoho většího supermarketu a narazil jsem tam na velice zajímavé ovoce. Nejprve jsem nevěděl, o jaké ovoce se jedná, ale už na první pohled mě velmi zaujalo. Po podrobnějším prozkoumání (a po přečtení cedule) jsem zjistil, že se jedná o nějaký, pro mě dosud neznámý druh broskve. Nedalo mi to a začal jsem na internetu zjišťovat nějaké informace o této zajímavé odrůdě.
Když jsem zjistil, že ono záhadné ovoce jsou broskve, nechápal jsem, proč jsou tak placaté. Nejdřív jsem si myslel, že jsou to normální broskve, ale už trošku jetý, vyndaný úplně rozpláclý zespoda bedny. Když jsem vzal broskvi do ruky a přičichl si k ní, tak musím říct, že krásně voněla. Byla to úplně stejná vůně, jako když trháme broskve u babičky na zahrádce.
Co se týče chuti, tak broskev je slaďoučká. Musíte samozřejmě ochutnat zralou broskvi. Pro mě je největší výhoda malá pecka. Kombinace malé pecky a plochého tvaru broskve je skvělá v tom, že při konzumaci nemusíte tolik otevírat pusu :-)
Ve světě je tato broskev známá pod názvem koblihová broskev a nebo se přirovnává k planetě Saturn. V Holandsku se ji říká divoká broskev či turecká broskev.
Plody vyrůstají z květů stromu Paraguayo. Co se týče původu, tak někteří říkají, že tento druh broskve pochází z Paraguaye a proto ten název. Do Evropy ji dovezli španělští obchodnící/dobyvatelé. Další verzí je, že broskev je mutací pocházející z Číny a byla dovezena do Ameriky v roce 1869. Zatím jsem ale nikde nenašel, proč se u nás tato broskev objevila až teď. Botanický název broskve je Prunus Persica
Doufám, že informace, které jsem našel jsou správné. Pokud jsem něco popletl, tak mi prosím napište do komentářů. Popřípadě napište svoje vlastní zkušenosti s touto skvělou broskví :-)