Pracuji...
close

Jak doma skladovat česnek

Autor článku
Stáří článku: 9 let
Česnek patří mezi moje oblíbené a hodně používané ingredience při vaření. Většinou si kupuji český česnek a jelikož není zrovna levný, tak je důležité, aby mně dlouho vydržel. Skladuji ho v lednici uzavřený v igelitovém pytlíku. Jestli to dělám správně jsem se pokoušel najít na internetu.
Nemá cenu si doma skladovat nekvalitní česnek, který je bez chuti a bez tak skvělého aroma, díky nemuž je česnek tak používaný. A proto než se rozhodnete pro jeho uskladňování, kupte si pořádný kvalitní česnek.
Nejsem žádný specialista přes česnek, pokusím se Vám pouze popsat moje zkušenosti s touto skvělou surovinou. V obchodě se vždy snažím koupit český česnek. Je dobré sehnat takový, kde je přímo napsáno od koho to je, od jakého zemědělce pochází. Kvalitní česnek by měl vonět už jenom když si k němu přičichnete. Někdy i do něj zareju nehet a zkouším aroma. Vím, že by se to dělat nemělo :-) ,ale dneska se Vám snaží leckde prodat hnusy, tak to jinak ani nejde. S čínskými a španělskými odrůdami mám výborné zkušenosti a to takové že NEBRAT . Nevím, jestli lze sehnat nějaký kvalitní česnek z těchto míst, ale moje zkušenosti jsou špatné. Česnek totálně bez chuti, bez vůně, prostě v kuchyni zbytečný. V poslední době se rozmáhají farmářské trhy, kde lze sehnat velmi kvalitní česnek.
Pokud vlastníte rodinný domek a máte půdu, tak to máte napůl vyhráno. Svažte paličky k sobě a stonkami nahoru je pověste na suchém, větraném a chladnějším místě. Česnek Vám zbělá a usuší se. Pak je dobré ho dát někam na temné místo (napřiklad sklep, lednička, spíž, apod.). Místo pro uskladnění by nemělo být vlhké, jinak Vám česnek může zplesnivět.
Já osobně česnek skladuji v ledničce, uzavřený v igelitovém pytlíku. Někde jsem se dočetl, že by při tomto způsobu skladování měl být česnek ještě zabalený v papíře, který absorbuje vlhkost. Igelitový pytlík chrání česnek před vlhkostí ze vnitřku ledničky a nedovoluje česneku uvolňovat aroma ven.
Další možností jak skladovat česnek je, že si ho naložíme. Je určitě hodně způsobů, jak ho naložit a do čeho ho naložit. Každý má zajisté svůj vlastní vyzkoušený postup. Co jsem se tak dočetl, tak mezi nejpoužívanější způsoby patří naložení stroužků česneku do oleje a uschování na chladném místě v uzavřené sklenici. Česnek sice ztratí trochu ze svého aroma, ale dlouho vydrží. Další způsob je naložení rozmačkaného česneku do soli a jeho následné zmražení. Udávaný poměr česneku ku soli je zhruba 1kg ku 0,25kg.
Pokud máte nějaký svůj osvědčený způsob na uskladnění česneku, tak budu rád, když se s námi podělíte a napíšete nám do komentářů k tomuto článku.