Pracuji...
close

Polníček jako zdravá pochoutka nejen do salátů

Autor článku
Stáří článku: 10 let
Polníček patří mezi moje oblíbené zeleninové přísady do salátů. Jeho výrazně nazelenalá barva a specifický tvar dodá pokrmu krásu a svěžest. Co se týče chuti, tak polníček mi připadá nasládlý a svojí chutí mi připomíná oříšky. Prostě taková hořkosladká chuť. Oblíbený je ve Francii, kde se pěstuje v okolí města Nantes. Zajímavé je na této zelenině to, že se sklízí na podzim a brzy na jaře.
Ve světě je známý pod názvem kukuřičný salát. Do angličtiny se polníček překládá jako lamb’s lettuce, neboli beránkový salát. Beránkový proto, jelikož listy polníčku připomínají tvar jazyku beránka.
Roste na polích, v trávnících, v příkopech, na pastvinách a vinicích od nížin do podhúří. Seje se v březnu a dubnu pro podzimní sklizeň a v září pro jarní sklizeň.
Polníček obsahuje spousty vitamínů. Mezi ně patří vitamín C, vitamín E, vitamín B, provitamín A, kyselina listová, fosfor, rutin, vápník, hořčík a železo. Jeho konzumací by se Vám měla uklidnit nervová soustava. Dále je ho dobré jíst pokud trpíme stresem a chceme si posílit obranyschopnost. Zlepšuje také činnost srdce a stav cév. Jeho význam je stěžejní pro jedince s onemocněním ledvin. Polníček dodává vitalitu a posiluje výkonnost.
Polníček lze koupit skoro v každém obchodě ve formě malých růžiček salátu, které většinou obsahují i malé kořínky. Tyto kořínky je nutné před konzumací odstranit. I když se přiznám, že někdy to sním i s nimi, pokud nejsou příliš velké. Spíše jde asi o restaurace, kde by se to na talíři nemělo s kořínkama objevovat. Vypadá to potom, jako by na to kuchař ani nesáhnul