Pracuji...
close

Jak si udělat domácí vanilkový cukr

Autor článku
Stáří článku: 10 let
Proč bych si vlastně doma dělal vanilkový cukr, když se dá normálně koupit v obchodě? A nebo jsem si to do nedávna myslel. Ono totiž sehnat pravý vanilkový cukr je čím dál tím těžší. A proto jsem se rozhodl vyrobit si domácí a poctivý vanilkový cukr a nekupovat náhražku v podobě vanilinového cukru alias ethylvanilinu
Začneme tím, že si koupíme vanilkový lusk, který seženete v každém větším obchodě. Dále budete potřebovat cukr krystal a uzavíratelnou nádobu, například dózu. Na jeden lusk budete potřebovat zhruba půl kila cukru. A to je z ingrediencí všechno, takže se do toho můžeme pustit
Někde jsem si četl hezký článek o vanilce, odkud pochází, jak se pěstuje a musím říct, že mě to moc zaujalo. Například že vanilkový lusk je vlastně tobolka a nebo že slovo vanilka pochází z latinského slova vagina :-) (španělsky vaina, zdrobnělina vainilla). Původně se vanilka z důvodu obtížného opylování pěstovala pouze v Mexiku. S příchodem možnosti umělého oplodnění se pěstování rozšířilo do jiných částí světa, zejména na Madagaskar.
Začneme tedy tím, že si opatrně podélně rozřízneme vanilkový lusk. Vezměte si na to ostrý nůž. Lusk jsem měl ještě trošku vlhký. Prodává se totiž převážně v uzavřených skleněných zkumavkách a nebo v uzavřeném pytlíku, aby si zachoval svoje aroma.
Z vnitřku lusku opatrně seškrábneme černý prášek, který v sobě obsahuje tu největší chuť a aroma. Slupku ale nevyhazujte, protože tu taky použijeme, jelikož v sobě obsahuje také trochu aroma a chuti. Při práci s luskem se kuchyní rozprostře nezaměnitelná vůně vanilky. To se prostě nedá s ničím srovnat. Úplně před očima vidíte dukátové buchtičky s vanilkovým šodó a podobně :-)
Vezmeme si střední mísu a smícháme v ní cukr s černým vanilkovým práškem a nakrájenou slupkou. Vše potom nasypeme do uzavíratelné nádoby a uzavřeme. Ještě jednou nádobou zatřeseme a necháme třeba ve špajzu alespoň dva týdny uležet. Každý den nádobou protřepeme (promícháme) a zase uložíme. Po dvou týdnech budete mít tak skvělej vanilkovej cukr, že si hned uděláte dukátové buchtičky jako já :-)